Sukutukimuksen kultaiset säännöt (got genealogy.com)

1. Oikeinkirjoituksen vaikeuksia

Ennenvanhaan ei välttämättä osattu lukea tai kirjoittaa, joten löytääksesi nimen eri kirjoitusmuodot, käytä hakutoiminnoissa erilaisia kirjain- ja nimivaihtoehtoja.

2. Ole varma

Tarkista kaikki tiedot, älä oleta, että joku erityinen tieto on oikein tai väärin. Yritä löytää riippumattomia lähteitä vahvistamaan löytämäsi tiedot oikeiksi. Tarkista, tarkista, tarkista!

Esimerksi, älä oleta että:

  • esi-isäsi oli naimisissa
  • rippikirjatiedot ovat ajantasalla
  • muut historiakirjatiedot ovat oikein
  • esi-isäsi elämä oli kirjattu ylös
  • esi-isälläsi oli sama nimi kuin muilla suvun jäsenillä

3. Ole hienotunteinen

Ole aina rehellinen kirjatessasi tietoja ylös ja hienotunteinen kertoessasi sukusasioita, erityisesti silloin kun kyseessä ovat elävät sukulaiset.

4. Kirjaa aina lähteesi ylös huolimatta siitä miten paljon ne poikkeavat toisistaan

Ajan kanssa sinulle kertyy paljon tietoa ja nuo näennäisesti pienet, toisistaan poikkeavat tiedonmuruset saattavat juuri olla se palapelin osa jonka tarvitset todistamaan tai kumoamaan teoriasi. Lähteiden viittaamiseen on olemassa standarteja mutta vaikka tekisit sen omalla tavalla, ole johdonmukainen. Tutkimustasi lukevat haluavat seurata tutkimustasi askel askeleelta.

5. Useimmat päiväykset ovat summittaisia

On oikein ilmaista syntymäaika "noin 1845" tai kuolinaika "toukokuu 1915", jos sinulla ei ole täsmällistä päivää tai eri asiakirjat antavat erilaista tietoa. Mikä päiväys on oikea? Kaikki ne ovat.

6. Jos olet epävarma, sano se

Tulevat sukutkijat kiittävät sinua, koska olit rehellinen ja sanoit että et voi jotain tietoa todistaa, vaikka epäilet, että se on totta. Kerro aina asiat niin kuin ne ovat.

7. Kaikkea ei voi tehdä Internetissä

Me tutkimme sukuamme netissä eikä ole mitään parempaa kuin löytää lähteitä ja katsella alkuperäisten lähteiden kuvia ja saada jopa yhteys sukulaisiin. Sukututkijalle netti ei voi koskaan korvata arkistoja, kirjastoja ja historiallisia yhdistyksiä. Tee niin paljon kuin pystyt netissä ja sammuta sitten tietokoneesi ja lähde välillä ulos.

8. Netti ei tee asiasta totta

Internet on hieno asia mutta se on täynnä myös huonoa tietoa. Ole kriittinen löytämäsi tiedon suhteen. Vertaa saamaasi tietoa muihin lähteisiin, jopa silloin kun olet maksanut siitä ja ota yhteyttä alkuperäisiin tiedon tarjoajiin.

9. Jaa tutkimuksesi

Ei ole mitään väliä sillä montako sukupolvea olet tutkimukseesi saanut, koska se ei ole koskaan valmis. Tee suunnitelma tiedon jakamiseksi seuraaville sukupolville. Jätä heille hyvät muistiinpanot ja erinomaiset lähdetiedot. Jätä sellainen tutkimus jonka olisit itse halunnut löytää.

10. Kerro tarinasi ennen kuin sen on liian myöhäistä

Annamme kunnian tohtori Wayne Dyerille hänen sanonnastaan "Älä kuole, kun sinulla on vielä musiikkia sisälläsi". Haluamme muistuttaa sinua tarinoiden kertomisesta mahdollisimman todesti. Sukutuksimus ei ole vain tutkimuksen tekemistä. Se on myös tarinoiden kertomista niin että esivanhempiesi perintö elää. Ilman tarinoita tutkimus ei ole juuri minkään arvoinen. Esi-isiesi perintö lepää sinun käsissäsi. Tutkimus on hienoa mutta muista aina, että sinut valittu tarinankertojaksi.

11. DNA ei ole autuaaksi tekevä

DNA on vain yksi monista mahdollisuuksista saada tietoa, jolla voi vahvistaa tai kumota sukulaisuuksia. Inhimillinen erehdys tiedonsiirrossa saattaa tarjota väärää tietoa. Käytä dna-tuloksia aina yhdessä muiden lähteiden kanssa.

12. Kaiken mitä netissä jaat, sitä tullaan "lainaamaan"

Sinun on hyväksyttävä se, että kaiken mitä nettiin laitat sitä tullaan lainaamaan ja käyttämäään ja sinä et saa siitä koskaan ansaitsemaasi kunniaa.

(Amerikan englannin kielestä kääntänyt sekä "kielenhuollon" tehnyt Tarja Piitulainen)