Sukututkimus jatkuu.....

Piitulaisten ensimmäinen sukuteos julkaistu 2007, painos loppu

Sukupolvitaulut kahdeksasta sukuhaarasta

Uuden 2015 julkaistun sukuteoksemme historia osa julkaistu 2015

Sukututkijamme Helvi Salmela-Virta ( sukupolvitaulut) sekä historiamme tutkija Asko Numminen ovat tehneet huolellista työtä sukumme vaiheiden selvittämisessä. Kuten jokainen sukututkimuksesta kiinnostunut tietää: sukututkimus ei ole koskaan valmis !!
Teokseen pääsee pujahtamaan virheitä ja toisaalta se ei koskaan ole absoluuttisen kattava. Tälle sivulle tuotetaan soveltuvin osin käytyä kirjeenvaihtoa sekä keskusteluja koskien Piitulaisen historiaa. Tehdään korjauksia sekä lisätään jatkotutkimusta varten tarkennuksia , lisäyksiä ym.

Täydennyksiä, korjauksia ym.. tarvittavaa tallennetaan tänne kotisivuille ja myöhemmin päätetään kuinka ne julkaistaan?

Piitulaisten sukseuralla on myös sivut Facebookissa, missä on mahdollista käydä keskustelua.

Tässä on muutamia kysymyksiä, joihin tarvitaan vastauksia ja täydennyksiä:

1. Sukutaulujen korjaaminen ja täydentäminen. Olisi hyvä, jos kukin katsoisi omia ja läheistensä tietoja kirjast. Kommentteja voi lähettä joko Helville tai Askolle. Helvillä on sukututkimusohjelman kokonaistiedosto aj Askolla sukukirjan sukutaulustot, joita voi korjata ja täydentää.

2. Jos suvun jäsenet ottavat lisää sukututkimukseen tarkoitettuja DNA-näytteitä, kirjan tekijät ovat kiinnotuneita tuloksista. Esimerkiksi, tukevatko vai heikentävätkö testien tulokset kirjan johtopäätöksiä pääsukuhaarojen suhteesta? Tietoja käsitellään luottamuksellisesti.

3. Digitaalisen sukututkimustiedon määrä kasvaa ja saanti helpottuu koko ajan mm. Kansallisarkiston digitaaliarkistoissa ja SSHY:n tiedostoissa. Sieltä kuka tahansa saatta tehdä jänniä löytöjä, jotka olisi hyvä jakaa tiedoksi Piitulaisten sukututkijaryhmän jäsenille. Olisi myös hyvä saada viestejä digitaaliaineistojen uutuuksista Piitulaisten suvun kannalta.

4. Kirjassa eräät paljon tutkitut arvoitukset jäivät vielä lopullista vahvistusta vaille, vaikka niistä tehtiinkin johtopäätöksiä.:

- Kuka oli se Piutulainen/Piitulainen, joka tuli Lappeen kihlakunnasta Pohjois-Karjalaan Kiihtelysvaaran Palon kylään ja mitä reittiä. Historiallisten asiakirjojen puutteen vuoksi tämän henkilön nimeä ei löytynyt

- Pääsukuhaarojen keskinäisten suhteiden vahvistaminen. Geenitutkimus todisti Petteri ja Akseli Piitulaisen ja Impilahden sukuhaarojen sukuyhteyden. Löytyykö kaikista päähaaroista uutta tietoa joko parinteisellä tai DNA-tutkimuksella?

- Oliko Catharina Kalling Calamnius-suvun Kalling haaran jälkeläinen?

- Kuka oli Valpuri Piitulaisen aviottomien lapsien isä?

5. Vanhojen valokuvien ja tarinoiden vaihto.

Uusin ja nyt ainakin viimeinen teos Piitulaisten suhaaroista/suvuista julkaistiin kesällä 2021.

...Sukupolvitaulut kattavat suurimman osan kirjan sivuista. Henkilötiedostossa on nyt yli 16.000 nimeä. Helvi Salmela-Virta on ylläpitänyt tätä laajaa tiedostoa. Sukupolvitauluja on tässä kirjassa päivitetty, täydennetty ja korjattu. Ne on ryhmitelty pääsukuhaarojen mukaan ja näitä ovat Petter Piitulaisen, Akseli Piitulaisen, Yrjö Piitulaisen, Valentin Piitulaisen, Martti Piitulaisen, Mikko Piitulaisen ja Impilahden Piitulaisten sukuhaara....

Piitulaisten suvun alkukoti on vahvistettu varsin luotettavasti Etelä-Karjalaan ja Lappeen kihlakuntaan. Näillä alueilla eläneet esi-isät käyttivät sukuniminä Piutunen ja Piutulainen.

(ote lukijalle kirjan alussa)

Agneta Piitulainen s yntynyt noin 1687, kuollut 02.05.1758 Ilomantsi Konnunniemi 71 v. "vesitauti"

Agnetan tietoja kyseli Aila Kela Kuulutko sukuuni tapahtumassa Vantaalla. Valitettavasti hänen  tietojaan ei suoraan löytynyt uudesta kirjastamme,mutta selvittelyjen kautta  seuraavat tiedot löytyivät:

Aila Kela kirjoitti seuraavat tiedot:
Agneta Piitulainen s. noin 1687, kuollut 2.5. 1758 Ilomantsi Konnunniemi 71 v. vesitauti
Puoliso Mikko Pesonen s. noin 1684 Ilomantsi Konnunniemi, kuollut 23.4. 1756 Ilomantsi Konnunniemi, korkea kuume.
Lapset: Maria s. 1719, Kristiina s. 18.10. 1723, Silja s. 24. 5. 1727, Johan (Juho) s. 1733  k.1782 Ilomantsi Konnunniemi,  Anna s. 14. 5. 1736. Lapset syntyneet Ilomantsi Konnunniemi Huosionvaara.

Tiedot löytyivät Martti Kaipaisen kirjasta Ilomantsin Pesosia ( Sukututkimusseuran kirjasto). Muita tietoja ei voitu tarkistaa.

Asko Numminen kirjoitti Aila Kelalle, josta olennaisilta osilta referoiden ja jatkotutkimusta ajatellen seuraavat tiedot:

Agneta Piitulainen oli ollut tiedossa, sekä hänen avioliittonsa Mikko Pesosen kanssa. Kun hänen vanhemmistaan ei saatu selvää Agneta jäi odottamaan tulevia tutkimuksia. Olisi ehkä ollut paikallaan kirjoittaa jotain Agnetasta ja mainita, että hänen  jälkipolvensa löytyvät Pesosten suvusta, jota on perusteellisesti tutkittu. Hän kuuluu joka tapauksessa vanhimpiin Piitulaisiin, jotka asuivat Konnunniemelle. Voi olla, että hänen isänsä on joko Akseli Piitulainen tai Valentin Piitulainen. Molemmat muuttivat Ilomantsiin Kiihtelysvaaran Palolta.

Löytyi myös toinen Agneta Piitulainen Cajanuksen sukututkimukseen kirjattuna. Hän on syntynyt myöhemmin 7.6.1729 Ilomantsissa. Isän nimi on muodossa Valto ( Valtontytär) ja se tulee ilmeisesti alunperin Valentinista, mutta Tohmajärvellä ja Ilomantsissa niitä eli 1700-luvun alussa useampia. Hänen miehensä oli Johan Henrikinpoika Silainen. Perhe asui Pielisjärvellä, jossa molemmat kuolivat. Heidän poikansa Erik Silainen oli naimisissa Liisa Uhlgrenin kanssa. Liisan isä Erik oli Sotkamon ja myöhemmin Nurmeksen pitäjänkirjuri ja tämä porvarissuku tulee alunperin Oulusta. Erikin vaimo oli taas pappissukua Uhlbrand ( Sotkamon kappalainen) ja jos mennään vielä  kauemmaksi päädytään Cajanuksen sukuun.
 
Kirjamme 1. osan sivuilla 62 ja 63 on lyhyesti mainittu yhteys Ahlholmiin ja Cajanuksen sukuun Mikko Ristonpoika Piitulaisen vaimon Kaisa Sallisen suvun kautta. Seuraavassa vaiheessa olisi hyvä täydentää tätä kohtaa ottamalla siihen Agneta Valtontytär Piitulaisen yhteys näihin sukuihin.

Tämä Agneta Valtontytär on mainittu taulussa 100.1 Hissan sukututkimuksessa, joka lytyy verkosta osoitteesta: www.student.oulu.fi/~jhhissa/Cajanus suku.htm  Löytyy myös googlaamalla hakusanalla Cajanus suku.

Helvi Salmela-Virta oli löytänyt genealogia.fi , seuraavat tiedot:  enka Agneta Pijtulain kuollut 2/5 1758 ja haudattu 29/6 1758 Konnunniemi, "vatusot" kuolinsyy, 71 vuotias. Omainen inh. Mich Pesoin.

Agnetan isästä ei ollut löytynyt tietoa. Siitä syystä Agneta jäi pois sukupolvitauluista.

Ylläolevat  tekstit kirjoitti Seppo Piitulainen sähköpostiviesteistä olennaisilta osilta kopioiden

Puh.joht. merkintä 15.03. 2016  Agneta Piitulaisesta on olemassa nyt tiedot kuinka hän sijoittuu Piitulaisten sukuun. Ne saa joko minulta tai Helviltä pyydettäessä.

Sukuyhteyksiä DNA-testien avulla

Salmin suuhaaarasta on jo tehty DNA-testausten avulla sukuselvitystä laajan 111 markkerin testi, Risto Piitulainen on ollut aktiivinen sukuselvittäjä.

Nyt on myös Tarja Piitulainen - hänen edesmennyt miehensä kuului Akseli Piitulaisen sukuhaaraan - tilannut DNA- testin poikansa DNA:sta, isälinjaa seuraten. Alla Tarjan kirjoittama teksti poikansa Artun DNA-testistä

Haplo-ryhmää etsimässä

Innostuin genomi-testauksesta vuonna 2016 ja aikomuksenani oli tehdä vain serkkutesti (FamilyFinder) itsestäni löytääkseni tuntemattomia läheisiä serkkuja isälinjaa selvittämään. No, sellaisia serkkuja ei ole ilmaantunut ja hyvät aikeet unohtuivat jo kauan sitten. Nyt minusta on tehty kaikki mahdolliset testit, samoin veljestäni, lapsistani serkkutestit ja viimeisenä on tutkittu poikani, Arttu, joka edustaa Akselin sukuhaaraa, Y-haplo-ryhmä.

Nuukuuttani tilasin viime joulukuussa pojalleni Y-37 testin. Laajempi, esim. Y-67, olisi ehkä tuonut nopeamman varmistuksen nykyiseen haploryhmään.

Ensimmäinen testi valmistui tammikuussa ja kuten arvelinkin hän oli haplo-ryhmää N-M231. Se on muodostunut ihmiskunnan alkukodissa noin 20 000 vuotta sitten. Eri haplo-ryhmille on erinomaisia projekteja, joista saa apua ja neuvoja, joten liitin tuloksen N1c1-miehille tarkoitettuun N North Eurasia-projektiin. Siellä on joukko hyviä admineja, jotka ryhmittivät tuloksen karjalaisryhmään epävarmaksi VL62:ksi seuraavasti: Z1936+Z1935+Z1933+VL62 ja jatkoksi tarjosivat N-snippipakettia tai BigY:tä.

Nuukuus jatkui edelleenja valitsin vaihtoehdoista yhden snippi-testin, N-Z1941:n. Varmaan enemmän tuurilla kuin taidolla aavistukseni osoittautui jälleen oikeaksi ja haploryhmä varmistui eilen torstaina N-Z1941.

Oheisen linkin (http:www//.kolumbus.fi/geodun/YDNA/SNP-N-TREE-FIN ) takaa löytyvästä Dunkelin puusta voi katsoa mihin kohtaan siinä poikani haplo asettuu. Haplolla on ns. alavirtaa paljon ja seuraava testi olisi luonnollisesti BigY, joka antaa tarkemman tiedon. BigY:ssä tutkitaan noin 26 000 tunnettua snippiä, mutta se myös maksaa. Hinta on tällä hetkellä 575 dollaria. Juhlapyhien aikaan FTDna antaa alennuskoodeja, joilla testejä saa edullisemmin. Viime jouluna heille kävi pienin kämmi ja vähäksi aikaa BigY:lle oli 50% alennuskoodeja, mutta tätä iloa kesti vain muutaman tunnin.

Tarja Piitulainen