Uutiset

Piitulaisten sukututkimuksen alku

11.12.2017

Sukuselvityksen taustaa 1970-luvulta tähän päivään

Ensimmäisen sukuselvityspaperin näin vanhempieni luona vieraillessani joskus 1970-luvulla. Se oli hyvin suppea, muutama pari sukupolvea käsittävä. Tekijän muistan. Tekijä oli nyt  jo edesmennyt Tarmo Piitulainen. Tarmo oli myös yksi aktiivinen sukuseuramme perustajajäsen. 

Sitten kun Piitulaisen sukuseura ry perustettiin ( Nimi on nyt Piitulaisten sukuseura ry) 1990 -luvulla, alkoi systemaattinen sukuselvitys hyvin aikaisessa vaiheessa aloittelevassa sukuseurassa

helvi_1.JPG

Siitä, mihin olemme nyt päässeet voimme ensiksikin kiittää lämpimästi sukututkijaamme Helvi Salmela-Virtaa. Helvi vietti sukututkimuksen lomassa jokin aika sitten 75-vuotis syntymäpäivää ja meidän kaikkien onneksi jaksaa vielä jatkaa sukumme selvitystä muiden toimiensa ohella. Pieni orastava alku vaihtui systemaattiseksi sukuselvitykseksi Helvin kertoman mukaan Liisa Piitulainen-Nummisen  esittämästä pyynnöstä Helville. Liisa oli pyytänyt Helviä selvittämään omaa sukulinjaansa. Sen tuloksena syntyikin sitten ensimmäinen sukuteoksemme PIITULAISIA JA VÄHÄN MUITAKIN 1700-Luvulta nykypäivään.

Teos sisälsi vajaat kolmesataa sivua sukutauluineen ja historiaosuuksien sekä suvun tarinoita, jonkin verrran.

piitulaisia2.jpg

Tämä ensimmäinen sukuteoksemme käsitti ainoastaan kaksi sukuhaaraa, Salmin Piitulaisia ja suppeammin Impilahden Piitulaisia. Teoksen tuotti ja julkaisi täysin omilla varoillaan Helvi itse. Helvin asenne jo kertoo, kuinka sitoutunut hän on ollut sukumme selvittämiseen.Ensimmäisen teoksen kirjoittaminen julkaisuun asti kesti noin seitsämän vuotta.

Teos on loppuun myyty jo jonkin aikaa. Viimeinen arkistokappalekin lähti elokuussa Australiaan.

Uusi kaksiosainen POHJOIS-KARJALAN PIITULAISIA , Elämää Itärajalla ja POHJOIS-KARJALAN PIITULAISIA , sukupolvitaulut julkaistiin 2105 vuosikokouksessa Ilomantsissa. Teoksen historiaosuuden kirjoitti Asko Numminen ja sukuhaarojen selvityksestä vastasi edelleen Helvi Salmela-Virta. Teos, molemmat osat yhdessä, on noin kahdeksansataa sivuinen ja sen tuottamisen kustansi Piitulaisten sukuseura rypiitulaisia_1_2.JPG

Miten oli mahdollista kolmessa vuodessa tuottaa uusi kahdeksansataa sivuinen ja kahdeksan eri Piitulaisten sukuhaaraa sisältävä kaksiosainen teos. Uuden aloitus lähti liikkeelle Helvin maininnasta, että uutta tietoa sukumme eri haaroista on ainakin kolminkertaisesti edelliseen teokseen verrattuna. Koska Asko Numminen otti tehtäväkseen sukuhaarojemme historian selvittäminen niin tarkoin kuin vain oli mahdollista, sukuseuramme sai aikaiseksi näin laajan työn. Kiitos kuuluu tietysti heille, jotka työn tekivät, Asko Nummiselle ja Helvi Salmela-Virralle.

Suvun historian selvittämisessä saavutettiin muutamaa vuosikymmentä vanhempaa luotettavaa tietoa historiamme pohjaksi. Tavoite, olemmeko kaikki eri sukuhaarat kuitenkin sukua toisillemme jäi absoluuttisen todistamisen sijaan hiukan oletukseksi! Kuitenkin löytyi todisteet, mitkä kaksi professoriakin kertoivat Askolle, että olivat tulleet samaan tulokseen. Piitulaiset (Piutuset) ovat lähtöisin Lappeelta. Jos kahden lappeelaisen keskinäinen sukulaisuuteen olisi löytynyt luotettava kirjallinen dokumentti, voisimme todeta olevamme kaikki sukua keskenämme. Nyt voimme vain varovasti olettaa näin olevan.

Piitulaisten sukututkimuksen jatko ?

Sukututkimus ei ole koskaan valmis, vaan aina jää jotakin puuttumaan tai sitten arkistoissakin on virheellistä tietoa ja vielä tulee virheitä uudelleen kirjoittamisessakin. Tämä tarkoittaa tietenkin, että parhaiten kaikkien sukututkijoiden, ei ainoastaan omamme, työ onnistuu parhaiten yhteistyöllä. Saamme uutta tietoa ja esiintulleita havaittuja virheitä korjataan. 

Mekin voimme todeta, että emme jääneet lepäämään, ehkä pieni hengähdystauko oli paikallaan, mutta sukututkimus on jatkunut ja jatkuu koko ajan. Nyt on pohdinnassa esimerkiksi, minkälainen lisälehti pitäisi tuottaa vielä varsin uuden teoksemme täydennykseksi. Piitulaiset ovat myös jo täysin rinnoin mukana DNA-tutkimuksessa.

Sukulaisuusselvitys Isä- ja tai äitilinjan mukaan antaa hyvin erilaista täydentävää tietoa, mutta ei todennäköisesti tule korvaamaan perinteistä arkistotietohin nojaavaa sukuselvitystä? Piitulaiset ovat ajantasalla, olisimmeko jopa hiukan edellä!

Artikkelin laati sukuseuran puheenjohtaja Seppo Piitulainen

04.02.2024Piitulaisten virallinen sukukokous ja kesäjuhla 2024
28.12.2023Tarja Piitulaisesta Suomen Sukututkimusseuran Vuoden Vapaaehtoinen 2023
16.05.2023Sukuseuran kesätapaaminen 22.07. 2023
14.06.2022Kotiseutumatka jatkoa....
14.06.2022PIITULAISTEN SUKUSEURAN KOTISEUTUMATKA 23.07.2022
17.01.2022Kotiseutumatka kesällä 2022
24.09.2021ISÄNNÄN VIIRI
20.08.2021UUSIN KIRJAMME ym.
03.07.2021KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN 2021
29.03.2021TILAA ENNAKKOON !

Siirry arkistoon »