Tervetuloa Piitulaisten sukuseuran sivuille
Nämä kotisivut kertovat Piitulaisten sukuseuran tarkoituksesta ja toiminnasta. Toivottavasti sivut myös herättävät uutta kiinnostusta liittyä seuraan. Toivotamme uudet jäsenet tervetulleiksi mukavaan ja aktiiviseen yhteisöön, jonka toiminnasta saa paljon iloa.
Sukuseuran tarkoituksena on selvittää suvun vaiheita ja historiaa, vaalia suvun perinteitä ja edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta jäsenten keskuudessa. Sukuseura on perustettu 4.8.1997 ja sen kotipaikka on Ilomantsi. Sukuseura järjestää yhteisiä kokouksia, sukupäiviä, retkiä ja muita tilaisuuksia. Näiltä kotisivuilta löytyy lukemista pidetyistä sukuseuran tilaisuuksista valokuvineen ja tietoa tulevista.
Sukuseura edistää Piitulaisten suvun tutkimusta. Suku on varsin hyvin tutkittu ja siitä on julkaistu kolme sukukirjaa. Helvi Salmela-Virta julkaisi ensimmäisen vuonna 2007 Piitulaisia ja vähän muitakin 1700-luvulta nykypäivään. Vuonna 2015 ilmestyi sukuseuran julkaisema Pohjois-Karjalan Piitulaiset, Elämää Itärajalla. Vuonna 2021 ilmestyi Piitulaisten sukukirja. Viimeinen on perusteos, joka tarkastelee suvun historiaa 1500-luvulta nykypäivään, muuttoliikkeitä Lappeen kihlakunnasta ensin lähiseudulle ja sitten Pohjois-Karjalaan, muualle Suomeen ja muille mantereille. Piitulaisten suvun alkukoti on vahvistettu varsin luotettavasti Etelä-Karjalaan ja Lappeen kihlakuntaan.
Etelä-Karjalan alueella eläneet esi-isät käyttivät sukuniminä Piutunen ja Piutulainen. Nämä olivat sukunimen varhaisimpia muotoja. Sukututkimus on osoittanut, että esi-isien siirtyessä pohjoiseen Käkisalmen läänin suuntaan nimi muuttui Piitulaiseksi. Ensimmäiset merkit tästä löytyvät Parikkalan ja Kurkijoen seudulta.
Etymologiassa Piutulainen ja Piitulainen tulevat nimestä Pietari, josta myös on lähtöisin ristimänimi Pekka. Pietarin kreikankielinen muoto on Petros ja latinankielinen muoto on Petrus. Kansankielessä nimestä on monta muotoa kuten Petja, Petjo, Petju sekä Pieti ja Pietu.
Piitulaisten sukuvaakunassa on Karjalan värit: punainen, musta ja valkoinen. Sen tunnuskuvat, onnea symboloiva neliapila ja kyntöauran terät, ilmentävät Piitulaisten vuosisataista työtä toimeentulon, hyvinvoinnin ja onnellisen elämän hyväksi. Sukuseura vaalii tätä perinnettä.
Sukuseura viestittää toiminnastaan myös Facebook -ryhmässä, johon rohkaisen mahdollisimman monia liittymään.
Seppo Piitulainen
Puheenjohtaja